Kako smršati i smanjiti butine

avg 13, 2022 | Blog | 0 Komentara

Kompletan vodič za mršavljenje u nogama

 

Kako smršati noge je pitanje koje najčešće postavljaju dame.

Za lepši pol je karakterističan “Kruškasti oblik gojenja” pri kojem se salo jednostavno “lepi” za butine.

Sa druge strane, muškarci često imaju problem sa “mršavim” odnosno nedovoljno razvijenim nogama. Pogotovo onda kada u teretani forsiraju vežbe za gornji deo tela.

Ako vas interesuje kako da smršate u nogama i smanjite butine, onda ste na pravom mestu. Podeliću sa Vama skoro 20 godina iskustva rada sa gojaznima i saaznaćete sve što Vam treba da izgledate lepše u nogama i butinama.

Kako smršati u nogama?

Mršavljenje u nogama je za neke prva želja kada je izgled u pitanju. Postoje 2 opcije da se stešemo u nogama.

1. Estetska hirurgija

2. Mršavljenje celog tela

Pomoću estetske hirurgije je moguće odabrati deo tela i ciljano uticati na lepši izgled. Na stranu što te procedure nisu jeftine, pitanje je šta se dešava posle?

Ako osoba ne promeni svoje navike, vrlo je verovatno da će se ponovo ugojiti i to na istom mestu. Tokom rada na brodovima sam upoznao žene koje su svakih 6 meseci dolazile da odrade specijalno zatezanje butina pomoću “Ionithermie” metode (čita se: ajonitermi).

To je metoda lokalnog mršavljenja uz primenu smese od morskih algi koja se obmota oko butina i nežne električne struje koja aktivira mišiće i cirkulaciju. U prevodu, ženice su svakih 6 meseci dolazile na isti tretman za butine koji je davao samo privremene rezultate.

Sa druge strane, mršavljenje celog tela je jedini pravi način da se smrša i u nogama. Najvažniji faktor takvog mršavljenja je holistički pristup koji se neće oslanjati samo na ishranu. Već i na vežbe i na konkretne promene životnog stila jedne osobe.

 

Kako smršati u butinama: zašto se stvara salo na butinama?

Salo na butinama se neizbežno stvara prilikom procesa gojenja. Gojenje retko kada bira posebnu regiju, već u najvećem broju slučajeva prati jedan te isti put.

Uzmimo za primer vitku osobu koja je usled promene životnog stila krenula da se goji.

Prvo mesto gde se stvaraju rezerve masti je trbušna duplja. Tu se između vitalnih organa kao što su jetra, želudac i bubrezi nakuplja mast koja se stručno zove “visceralna mast” (medviscera — unutrašnje).

Visceralna mast se teško može videti golim okom, ali se i te kako može videti korišćenjem magnetne rezonance (MRI).

Gojenje po spoljašnosti tela (“potkožno gojenje”) kreće nakon što telo ispuni prostor između organa visceralnim mastima.

Odatle telo nastavlja da skladišti mast u obliku podkožne masti. Kod izrazito gojaznih osoba možete primetiti poktožnu mast na svakom delu tela. Ali ceo proces uvek kreće istim redosledom.

Prvo se salo “lepi” okolo trbušne duplje, a onda dalje prema vrhovima ekstremiteta.

Na taj način, prvo dobijamo “stomačić” i “ljubavne drškice” (salce iza bubrega), a onda se dalje gojimo prema butinama, odnosno prema gornjem delu tela.

Stopala, šake i lice su poslednji delovi tela koji će krenuti da se goje i to tek kada gore pomenuti proces završi svoje prethodne korake.

Muškarci i žene se obično blago razlikuju kada je gojenje u pitanju.

Muškarci pretežno razvijaju “jabučasti tip” gojenja gde se dominantno goje u srednjem delu tela pa oblikom krenu da podsećaju na jabuku.

Žene, zbog specifičnog rasporeda unutrašnjih organa, često dobijaju “kruškasti oblik” usled nagomilavanja masti u predelu zadnjice i butina.

Kako smršati u butinama: Zašto se stvara celulit?

Celulit je postao “popularna tema” tek 50-tih godina sa pojavom modernih francuskih časopisa za žene.

Urednici tih časopisa su uspeli u nameri da skrenu pažnju žena na svoju “nesavršenost” u vidu problematične kože na određenim delovima tela. Pogodićete da je tada krenula prodaja krema protiv celulita koja i danas predstavlja industriju za sebe.

Interesantno je da celulit na butinama možete videti na renasansnim slikama nastalim u vreme kada je gojazno žensko telo bilo ideal lepote.

Ako se mučite zbog celulita onda je bitno znati zbog čega celulit nastaje.

Tačan uzrok nastajanja celulita je još uvek nepoznat.

Pretpostavka je da se pojavljuje prilikom poremećaja cirkulacije podkožnog tkiva. Vezivno tkivo reaguje sa pokožnim slojevima i sa slojem sala koji se tu nalazi i tako kreće stvaranje celulita. Celulit može napredovati kroz više faza i tako stvoriti ozbiljne probleme za svest o sebi.

Interesantno je da i muškarci mogu imati celulit. Kod njih je on znatno teže uočljiv zbog činjenice da muškarci imaju deblju kožu od žena.

Najvažniji faktori za stvaranje celulita su:

  • hormonalni faktori (lučenje hormona estrogena, insulina, noradrenalina i hormona štitne žlezde)
  • genetski faktori (veća je šansa da se razvije celulit ako su ga Vaša majka ili baka imale)
  • faktori životnog stila (ishrana, vežbanje, pravilan san, hidracija, boravak u prirodi…)

Na tržištu postoji toliko opcija koje Vam nude rešenje protiv celulita. Pitanje koje se postavlja je koliko su ta rešenja uspešna?

Ako smo naučili (iznad) koji su faktori za razvoj celulita, onda možemo napraviti pravu strategiju i za borbu protiv celulita na butinama.

Vaše je samo da čitate dalje.

Kako skinuti salo sa butina? Kardio Vam neće pomoći!

Kada je mršavljenje u pitanju i dalje je prisutan stav da su kardio vežbe najbolji izbor.

Sa druge strane, tokom skoro 20 godina istraživanja i rada sa gojaznim osobama, nisam naišao na veću zabludu.

Kardio vežbe su sjajne za ljude koji žele da budu dobri u tome što rade. Na primer, trčanje će Vam pomoći da trčite bolje, bicikl da ga vozite bolje, i tako redom. Ali procenat ljudi koji su kroz takvu aktvinost uspeli uspešno da regulišu svoju težinu je izrazito mali.

Imam drugara koji uspešno održava svoju kilažu hodanjem. Ali on hoda 15–20 km svakoga dana! Kardio vežbe jednostavno oduzimaju previše vremena, a donose premalo rezultata.

Imao sam priliku da radim sa klijentima iz različitih delova sveta. I čuo sam različite odgovore kada ih pitam šta su pokušavali do sada da urade povodom regulisanja svoje kilaže.

Nesrećni ljudići su pokušavali sa jogom, sa plivanjem, sa zumbom, sa plesom, i sa mnogim sličnim čudima da bi na kraju ostali razočarani slabim ili nikakvim rezultatima.

Najbolje vežbe za mršavljenje su one vežbe koje su dizajnirane baš sa ciljem da Vam pruže najbolje rezultate kada je mršavljenje u pitanju.

Znam da je odgovor blago neodređen, ali to je zbog toga što postoji toliko mojih kolega koji se bave istom ovom materijom i koriste neke svoje (posebne) vežbe za mršavljenje. U okviru LGND programa dobijate vežbe za mršavljenje koje sam isprobao na mojim klijentima tokom rada na prekookeanskim brodovima i koje su doprinele da ih danas moji klijenti rade kod kuće.

Kako smanjiti obim butina: Smanjite šećere u ishrani!

Smanjivanje obima butina je nešto što vam svaka krema protiv celulita obećava. Imamo i sve više posebnih tretmana koji se fokusiraju na butine.

Ali kao što smo rekli iznad, jedini pravi (i dugoročni) put za smanjenje obima butina je pravilno mršavljenje celog tela.

“Jedi manje i vežbaj više” je mantra korišćena u starom Egiptu gde su na piramidama nađene instrukcije protiv gojenja. Od tada je prošlo dovoljno vremena da bolje naučimo mehanizme gojenja. Kalorijski pristup je već napunio 100 godina, a tek u poslednjih 3–4 decenije razumemo kompleksno delovanje hormona koji upravljaju našim gojenjem.

Svoje klijente ne zamaram pričom o kalorijama, već se potrudim da im objasnim “insulinsko-glikemijski” princip mršavljenja koji se zasniva na smanjenju lučenja insulina.

Možda ste već čuli za ishranu sa smanjenim unosom ugljenih hidrata (šećera)? Postoji više različitih vrsta ove ishrane, a sve se zasnivaju na smanjenju lučenja insulina.

Insulin je hormon pankreasa koji se luči svaki put kad unosimo bilo koji šećer i on odlučuje gde će višak energije da ode i da li će naše telo stvarati višak masti.

Ako u porodici imate osobu sa dijabetesom onda dobro znate šta sve insulin može da uradi kada je zdravlje u pitanju.

Kako stanjiti noge: Pravilno odaberite vežbe

Već smo se dotakli kardio vežbi koje mnogi propovedaju za mršavljenje nogu.

Međutim, vežbanje nema za cilj samo povećanje kalorijske (energetske) potrošnje. Vežbanje ima mnogo veću moć da promeni regulaciju hormona u našem telu. Kao što određena hrana stimuliše (ili smanjuje) lučenje određenih hormona, tako i vežbanje to isto radi na svoj način. Zbog toga je jako bitno da izaberemo prave vežbe koje će zajedno sa ishranom napraviti najbolju koncentraciju naših hormona. Na taj način, mi od tela “naštelovanog” da se goji, pravimo telo koje je spremno da topi masne naslage.

Najbolje da sami napravite test: izmerite se i jedan mesec uzmite samo da trčite (primer za kardio vežbe). Pogledajte rezultate.

A onda sledeći mesec, uzmite isto toliko vremena za vežbanje i odradite samo ove 2 vežbe: spore sklekove i spore čučnjeve. Pogledajte rezultate.

Ne samo što ćemo napraviti bolju hormonalnu podlogu za topljenje masti, nego ćemo i kvalitetnije aktivirati sve mišiće našeg tela. Ukupan fizički izgled, pa tako i izgled nogu može biti drastično bolji ako na pravi način i pre svega redovno radite prave vežbe.

U LGND programu (za mršavljenje) dobijate vežbe koje svako može da uradi kao i celu obuku o učestalosti i načinu rada koji dovodi do garantovanih rezultata. Vežbe su posebno odabrane i testirane da rezultate daju za samo 15 minuta vežbanja 3 puta nedeljno.

Kako smršati noge i zadnjicu: Probajte holistički pristup

Šta se dešava ako se potrudimo oko ishrane i vežbanja, a ne potrudimo se oko ostalih stvari koje doprinose kilaži?

Na primer, kako ćemo smršati noge i zadnjicu ako nemamo regulisan san?

Optimalan san je preduslov da budemo zdravi, vitki i funkcionalni.

Priča o regulaciji sna ide znatno dublje od preporučenih 8 sati sna. U LGND programu imamo celu jednu lekciju u kojoj učimo o različitim fazama sna, optimalnoj popodnevnoj dremki i svim faktorima koji utiču na kvalitetan san.

Zdrav san je samo jedan od faktora u holističkom pristupu mršavljenju nogu. I zato Vas u LGND programu očekuje još 10 lekcija koje svaka na svoj način obrađuje elemente životnog stila koji doprinose uspešnom mršavljenju.

 

Kako smršati noge i stomak: pronađite svoj razlog

Mnogi bi voleli da smršaju. Mnogi bi želeli da smršaju. I mnogi će pričati o tome da bi voleli i želeli da smršaju…

…sve dok razlog za to ne postane dovoljno jak.

Bekstvo od negativnih emocija predstavlja najjaču motivaciju za promenu naših navika.

Vi najbolje poznajete sebe. Znate kako se osećate u svom telu. Znate kako se osećate kad u ogledalu vidite svoje noge, butine ili zadnjicu. Pitanje je samo do kada ćete pustiti da Vas boli taj osećaj? Jer ako niste krenuli do sada… znači da Vas ne boli dovoljno.

Zbog toga ću podeliti sa Vama nekoliko razloga koje su moji klijenti naveli kao motivaciju za njihovu promenu sa LGND programom.

“Višak kilograma mi sve otežava: raspolozenje, kretanje…čak i samopouzdanje. Brzo se umaram, ponekad sam troma i bezvoljna.”

“Osećam da sam trom, da sam stariji nego što jesam. Ne mogu da se sagnem, čini mi se da sam umorniji. Osećam da gubim zdravlje. “

“Nakupilo se, osećam se tromo, ne svidja mi se ovo stanje. Nisam vitalna, nisam fit… jednostavno nisam sretna, nisam to ja.”

“Umoran sam, nezdravo se hranim, nedostaje mi energije, nisam zadovoljan svojim navikama, svojim izgledom a kondicija mi je nikakva.”

“Ovo nisam ja u ogledalu. Kičma mi strada od viska kilograma. Tromost, bolovi u kičmi, manjak samopouzdanja.”

“Povišeni krvni pritisak i nivo secera u krvi, želim da se osećam bolje!”

*ovo su originalne izjave mojih klijenata iz upitnika koji se popunjava prilikom prijave na program.

Da se razumemo, ne morate imati nikakvih zdravstvenih problema da biste saznali kako da postanete lakši, lepši i zdraviji!

Ali bez dovoljno jakog razloga da krenete… ništa se neće promeniti.

Kako smršati iskustva: moji klijenti na LGND programu

Uvek ponavljam da postoji 1000 različitih načina da ljudi smršaju.

Smršati u butinama, u nogama ili u zadnjici je zadatak koji rešava toliko različitih ljudi u mojoj industriji. Ja sam ponosan što sa mojim programom ljudi uspevaju da smršaju, poprave zdravlje, ali i da uživaju u procesu u kome nema zabrana.

Na taj način ostvarujemo drugi uslov bez koga se ne može smršati: redovnost brige o sebi.

Bez redovnog truda se povećava mogučnost odustajanja ili još gore — razvoj “jo-jo efekta”.

Poslušajte Ladu, Sonju ili Marka i njihova iskustva sa smanjenjem kilaže pomoću LGND programa.

Lada Lataš je uspela da smrša 14 kg i uprkos mučnom artritisu, ponovo prohoda.

Valerija je izgubila 18 kg uprkos smanjenom radu štitne žlezde.

Marko kaže da je izgubio 11 kg “bez da se bavio mršavljenjem”.

Često postavljanja pitanja

Postavite mi pitanje vezano za ovu temu i radu ću odgovoriti u nastavku teksta.

Umesto zaključka

Ako smatrate da vam je određena regija tela da problematična… uvek imate 2 rešenja.

Ili da se fokusirate na taj deo (pomoću metoda koje smo opisali u tekstu), ili da krenete sa brigom o celom telu.

Možete se fokusirati samo na noge, a možete se fokusirati na to da vaše celo telo postane zdravije, lepše i lakše.

Verujem da je to najbolji način da se osećate bolje i samopouzdanij u svom telu.

Ako razmišljate na isti način kao ja, onda bih vas pozvao da pogledate LGND program za mršavljenje za žene 40+.

A ako ste muškarac, onda bacite pogleda na LGND program za muškarce.

I zapamtite, vi imate moć da se brinete o sebi na najbolji način.

Hvala vam na čitanju!

I želim vam sjajan dan!